Dat zorgt niet alleen voor warme maar ook voor sfeer en gezelligheid. De laatste jaren was er nogal wat te doen rond de houtstook, maar dat was eigenlijk voor niets nodig want de recente houthaarden voldoen aan de huidige normen en zijn een bron van hernieuwbare energie.
1- Nieuwe technieken
Bij de nieuwe houthaarden zal je geen ‘klassieken pen haard’ meer vinden zoals vroeger. Dat was zeker heel gezellig maar de meeste warmte ging verloren via de schouw. Dat is zeker niet meer het geval bij de haarden met een liftdeur want deze hebben een veel hoger rendement dan de ‘klassieke open haarden’. Je hebt niet alleen de stralingswarmte, maar er wordt ook gewerkt met convectiewarmte.
Op die manier haal je het maximum aan warmte uit de haard.
Deze haarden verbruiken ook veel minder hout dan vroeger. Door het feit dat ze gesloten branden en voorzien zijn van de nodige luchtregelingen zijn ze veel zuiniger.
Ook in combinatie met de huidige ventilatiesystemen kunnen de nieuwe haarden worden voorzien in nieuwbouwprojecten.
Niets is gezelliger dan een houthaard en ook het vlammenspel is uniek en moeilijk vergelijkbaar met andere brandstoffen.
2- Meerdere mogelijkheden
Houthaarden zijn te verkrijgen in allerlei vormen en uitvoeringen : zowel frontmodellen, hoekhaarden als 3-zijdige haarden zijn mogelijk. En zeker niet te vergeten zijn de doorkijkmodellen en roomdividers.
De mogelijk opties bij een houthaard zijn wel minder dan bij een gashaard.
3- Zwitserse manier van stoken
Deze methode gaat als volgt te werk :
- We gaan eerst onze droge houtblokken op de bodem plaatsen
- Leg bovenop de houtblokken het aanmaakhout kruiselings
- Leg daartussen enkele aanmaakblokjes
- Zet de luchttoevoer van de haard open
- Steek de haard van bovenaf aan. Op die manier zal je het rookkanaal voor verwarmen.
- Sluit de deur van de haard en na 20 minuutjes zal de haard optimaal branden
4- Technische vereisten
Je laat de haard best plaatsen door een erkend verdeler. Bij Van Damme vind je een ruim aanbod van merken. We zijn verdeler van o.a. Barbas, Kal Fire, Metalfire, Spartherm, Jidé, BG Fires.
Vooral de diameter van het rookkanaal en de aanvoer van buitenlucht zijn belangrijk. Deze zijn afhankelijk van het gekozen haardtype.
Het rookkanaal moet ook altijd een zekere hoogte hebben en boven de nok van het dak uitkomen.